Meteen naar de inhoud

Veilig internetten > Phishing: vals bericht herkennen

Phishing: vals bericht herkennen

Criminelen ‘vissen’ naar je persoonlijke gegevens, dit heet phishing. Je ontvangt bijvoorbeeld een mail uit naam van de ING Bank. Tenminste, zo lijkt het. Door ‘spoofing’ kunnen criminelen je laten geloven iemand anders te zijn. Deze mail, brief of sms is dan niet door ons verstuurd maar door een crimineel die probeert jouw persoonlijke gegevens of beveiligingscodes te bemachtigen. Zoals je pincode, pasnummer, inlogcode of signeercode. Hoe herken je een phishing-bericht eigenlijk?

Hoe herken ik een phishing-mail of valse sms?

Is de link (URL) echt?

Het bericht bevat een link naar een valse website. Je wordt gevraagd om gegevens of beveiligingscodes in te vullen. Lees hieronder meer over het herkennen van de juiste URL.

Word je onder druk gezet?

In het bericht wordt aangegeven dat als je niet snel reageert, bijvoorbeeld je rekening geblokkeerd zal worden.

Wat wordt gevraagd?

Bijvoorbeeld een bank vraagt je nóóit via een e-mail, sms of ander bericht om: je betaalpas op te sturen je pincode of wachtwoord online in te vullen een nieuwe betaalpas aan te vragen of in te loggen

Krijg je een kleurcode toegestuurd?

Als je een kleurcode toegestuurd krijgt zoals bijvoorbeeld een QR-code om te scannen, dan kan dit malafide zijn. Check daarom altijd eerst bij je instantie of deze code wel klopt.

Spoofing: doen alsof je iemand anders bent

Met spoofing doen criminelen net alsof ze iemand anders zijn. Door slimme trucjes kunnen criminelen hun telefoonnummer of de afzender van een sms er anders uit laten zien. Zo lijkt het voor de ontvanger net alsof een sms, WhatsApp-bericht of telefoongesprek van de ING komt.

Controleer altijd eerst of het bericht wel echt is. Krijg je een telefoontje van iemand die zegt van de ING klantenservice te zijn? Geef dan nooit je gegevens af en doe geen overboekingen. Stel vragen, wees kritisch en hang de telefoon op als je het niet vertrouwt.

Hoe herken ik een echte URL van de instantie?

 1. Check waar de link in je bericht naar toe gaat.
  Ga met je cursor over de link en de URL (het webadres), van de website waar je naar toe gaat verschijnt. Soms zie je de URL direct bij de link, soms links onder in je scherm.
 2. Check of de URL echt is.
  In een URL staat het belangrijkste deel altijd voor de eerste ‘/’. Bij een URL van de ING staat vóór deze eerste ‘/’ altijd: ing.nl.
 3. Voorbeelden
  Goede URL: https://www.ing.nl/particulier
  Foute URL: https://www.ing.nl.nu/

Hoe herken ik een vals betaalverzoek of valse Tikkie?

Je hebt een betaalverzoek met het INGlogo of een Tikkie ontvangen terwijl je dat niet verwachtte. Controleer dan eerst de link.

 • Een echt betaalverzoek van de ING begint altijd met
  https://www.ing.nl/particulier/betaalverzoek
 • Een echte Tikkie begint altijd met
  https://www.tikkie.me

Phishing: valse e-mail of sms checken en melden

Je hebt een e-mail, sms of WhatsApp ontvangen en je weet niet zeker of dit van ons komt. Als je niets hebt geopend of nergens op hebt geklikt, hoef je meestal niets te doen. Weet je het niet zeker of heb je op een link geklikt? Doorloop onze checklist en je weet wat je moet doen.

error: